E-nest Geboorte

Stabijís fan īe Twellegeaster Buorren

In de nacht van vrijdag op zaterdag is de bevalling begonnen, om 02.30 uur wilde Baukje nog een laatste keer naar buiten. Om 04.00 uur verloor ze vruchtwater en 5 minuten later was de eerste pup er, een mooi getekend reutje van 345 gram. Als een volleerde moeder haalde Baukje de pup helemaal zelf uit het vlies, beet de navelstreng door, at de nageboorte op, maakte de pup verder schoon en manoeuvreerde hem naar de achterste tepel. Zo bijzonder om te zien hoe het instinct precies vertelt wat ze moet doen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Terug naar E-nest

Om 04.30 zag ik de volgende weeŽn op gang komen, om 04.55 uur verloor Baukje vruchtwater en direct daarna kwam de volgende pup ter wereld. Een reu, 356 gram, met veel zwart op de rug, te herkennen aan zijn stip.

Om 05.15 was er weer vruchtwater, nu duurde het tot 05.40 voor de pup er uit floepte, deze was al uit het vlies. Het leek een dikke door zijn zwarte tekening, maar hij weegt maar 1 gram zwaarder dan zijn broer.

Om 06.15 komt in een grote

plons vruchtwater de 4e pup

ter wereld, ook deze is al uit

het vlies. Het is een reutje,

hij weegt 302 gram en is her-

kenbaar aan zijn Λ in de nek.

 

Ik haal Eelke uit bed om te komen helpen.

Bij de 2 pups die al uit het vlies waren laat Baukje een wat te lang stuk van de navelstreng zitten. Die† moeten we even afbinden en wat dichter bij de buik afknippen.

 

 

 

 

Tussen de weeŽn door is Baukje

haar kroost continu aan het

poetsen en verzorgen en wordt

er al volop gedronken

Tja, en dan is het wachten op de volgende pup, zou er nu eindelijk een teefje† bij zitten?† Om 06.40 is er weer vruchtwater en 10 minuten later komt pup nummer 5 tevoorschijn. Ook deze wordt mooi schoongemaakt, stiekem kijken we vast onder de buik: hoera, het is een teefje, aardig veel zwart, 355 gram.

Even later is er weer vruchtwater en om 07.05 uur wordt de 6e pup geboren.

Het is een levendig dametje van 348 gram met net zoín vlek op de rug als haar moeder, haar bijnaam wordt Baukje de 2e.

De dierenarts is geweest om te controleren of ze echt klaar is. De weeŽn die we nog zagen blijken de nageboortes te zijn van de 2 pups die uit vlies geboren zijn. Het blijft dus bij deze 6 pups. We zijn supertrots op kersverse mama Baukje!!