Onze andere dieren

· Kippen

Al gauw nadat we in 2001 naar Uitwellingerga verhuisd zijn, heeft Eelke een kippenhok getimmerd. We kregen een koppeltje Drentse Hoenders en genieten sindsdien van het gescharrel en lekkere verse eitjes. Zo af en toe wordt een kip broeds en hebben we kuikentjes. Tot 2007, arme Jopie heeft 4 weken op haar eieren gezeten, maar ze bleken onbevrucht te zijn. Eind 2007 hebben we een nieuwe haan gekregen, deze heeft zijn werk goed gedaan, in de zomer van 2008 waren er weer kuikentjes. Juni 2009: er zijn 4 kuikens uitgebroed. Na drie weken zijn ze voor het eerst naar buiten op ontdekkingsreis door de tuin. We hebben geluk: er zitten 3 kipjes bij. Zo blijft de ei-productie op peil.

· Bijen

In het voorjaar van 2008 heeft Eelke een cursus voor imker gevolgd en staan er 2 bijenkasten op ons erf. Gelukkig hebben beide volken de winter overleefd en zijn ze al weer druk bezig met stuifmeel verzamelen. Nu is het tijd om nieuwe kasten klaar te maken zodat er in de oude kast ruimte komt voor een nieuwe koningin.

· Schapen

Om het gras kort te houden lopen er zo nu en dan schapen in ons weiland. In 2006 kwamen de Drentse Heideschapen van de Hondenschool logeren, de 5 ooien waren allemaal drachtig en hebben tijdens hun verblijf bij ons elk een lammetje geworpen. In 2007 zijn ze nogmaals een paar maanden bij ons geweest.

Stabij’s fan ´e Twellegeaster Buorren

In 2008 hebben we van april tot september 2 ooien met hun 3 lammetjes te logeren gehad. 

Eind april 2009 zijn er 2 schapen en 2 lammetjes gebracht, gezellig om weer beesten in het land te hebben. Een van de ooien is zo mak, als je haar aait kwispelt ze met haar staart!  Half augustus zijn de schapen weer opgehaald om in september naar de ram te kunnen.

1 mei 2009: we zijn te laat! De koningin heeft besloten om niet op een nieuwe kast te wachten en is zelf aan het zwermen gegaan, de lucht was zwart van de bijen die met haar meevlogen. Boven in de top van een lijsterbes kwamen ze tot rust. Met hulp

Van een ervaren imker is het gelukt de top uit de boom te zagen,

de zwerm op te vangen en in een schone kast te plaatsen.

 

Winter 2010

Voorjaar 2010: onze legbatterij doet het goed, gemiddeld zijn er 4 eieren per dag. 16 juli: er zijn 3 kuikentjes uitgekomen. Volgens de statistieken is de helft +1 een haantje, wederom zijn wij de uitzondering die de regel bevestigt: maar 1 van de 3 is een haan ! 15 augustus zijn er 5 kuikens uitgekomen en wat denk je : 3 kipjes !

2011: Jopie, de enig overgebleven kip van ons eerste koppeltje is op 10-jarige leeftijd overleden.

Op 2 juli zijn er 5 kuikens uitgekomen en statistisch gezien bijna

onmogelijk : het zijn 5 kippen ! Beide kleurslagen zitten er bij.

In september zijn er nog 4 kuikens uitgekomen, waaronder een

2010: ondanks dat we dit jaar weinig tijd voor de bijen  hadden, heeft Eelke bijna 10 kilo honing kunnen oogsten.

2011: eind van het jaar zijn de bijen verhuisd naar een imker die zijn volken in afgelopen winter verloren heeft.

Een goudkleurig kipje bij en slechts 1 haantje ! We gaan de winter in met 16 kippen en 2 hanen.

2012: het 2e haantje is er nog steeds, we hebben een kip verloren aan een hongerige buizerd, ze is brutaal vlakbij huis van het terras geplukt. Dit jaar 2 broedse kippen gehad: 8 kuikens waarvan 4 haantjes, we hebben er 3 geslacht en gaan de winter in met 18 kippen en 3 hanen in totaal.

2013: de hanen gingen elkaar te lijf, dus de oude en de onderdanigste van de jonge geslacht.

2014: 2 broedse kippen, ze hebben elk 2 eieren uitgebroed,

waaronder weer 1 goudkleurig kuikentje.

2015: Dit jaar geen broedse kippen. We hebben afscheid genomen van onze

twee oudjes: Frau Flick en de Blinde, ze zijn beide een jaar of 10 geworden

en op natuurlijke wijze overleden. De haan heeft nu nog 13 kippen over.

2017: meneer de Haan en 2 kippen zijn overleden, 2 broedse kippen maar geen kuikens...

2020: nog 4 kippen over, het zijn inmiddels oudjes, ze leggen af en toe een nog eitje

· Passanten

2011: Dit voorjaar hebben 5 uilskuikens en hun moeder een aantal maanden in onze tuin gebivakkeerd. Het was geweldig om hun vlieg– en jachtlessen avond aan avond te kunnen volgen. We waren zo aan het nachtelijk gepiep gewend, dat we wakker lagen als ze er een avond niet waren.

Ook erg leuk was het om te zien dat ze op een gegeven moment ‘s avonds tegen de schemering op het grasveld met elkaar aan het spelen waren !

· terug

2015: Eenden zijn er altijd wel op ons erf, maar deze dame had wel een heel aparte nestplek uitgezocht. Gelukkig vond ze het zelf ook geen erg goeie keuze en was ze al snel weer vertrokken.

 

De hele zomer hebben we een jonge buizerd in de tuin gehad, hij (of zij?) heeft het weiland mooi vrij van muizen gehouden.

 

Ook in 2016 is de buizerd weer present

 

‘s Winters zorgen we voor vogelvoer en genieten van alle activiteit in de tuin

In 2019 hebben we geen kuiken gezien maar gelukkig in 2020 weer regelmatig een moeder met jongen in de vijver

 

Mollen zijn hun leven hier niet

 meer veilig sinds Fimke ontdekt

heeft hoe ze die moet vangen