De Friese Stabij

De Stabijhoun wordt al eeuwen in Friesland gebruikt voor de jacht.  De naam van de hond komt voort uit het snel uitgesproken ´Sta-me-bij´, de toevoeging ´houn´ is de friese vertaling van het woord hond. De veelzijdige hond, destijds in de volksmond ´Bijke´genoemd, hielp zijn baas naast het jagen ook als waakhond, erfhond en werd zelfs als trekhond voor de kar ingezet.  Ook als mollenvanger bewees hij zijn baas een goede dienst, want een mollenvelletje leverde vroeger goed geld op.  In 1942 is het ras officieel erkend door de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied.

Tegenwoordig wordt de Stabijhoun vaak als gezinshond gehouden, hij is aanhankelijk en kan goed met kinderen overweg. Andere huisdieren hebben weinig te vrezen. De hond is zeker geschikt als huishond mits hij dagelijks een flinke portie beweging krijgt. De Stabij beschikt nog altijd over jacht- en speurtalent, ook de diverse takken van hondensport zijn geschikt. De Stabij houdt van het ‘buitenleven’ en je maakt hem dan ook erg gelukkig met een tuin of nog liever een groot erf.

Hoewel de Stabij een open en vriendelijk karakter heeft, blijft het natuurlijk wel een echte Fries die over een behoorlijke dosis koppigheid beschikt en eigenzinnig kan overkomen. Ook tegenover vreemden kan de hond zich eerst wat waaks of gereserveerd opstellen en moet hij even wennen aan een nieuwe situatie.  

Om de rasstandaard te bewaken en de gezondheid, het welzijn en het karakter te bewaken, voert de NVSW (Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen) een actief fokbeleid. Voordat een hond toegelaten wordt tot het fokprogramma moet hij/zij minimaal 2x een Zeer Goed of Uitmuntend halen op een tentoonstelling.  De beoordeling moet door een voor het ras goedgekeurde keurmeester gedaan zijn.

Verder wordt er gekeken naar het inteeltpercentage, erfelijke aandoeningen bij de voorouders en moeten er heupfoto’s worden gemaakt, de uitslag moet HD-A, B of C zijn en wordt de hond door een daarvoor opgeleide medewerker van de NVSW geïnventariseerd.

De Stabij wint langzaamaan ook in andere landen aan bekendheid en in samenwerking met de NVSW wordt inmiddels op kleine schaal gefokt in de Scandinavische landen, USA en Canada.

Ook een Stabijpup? De rasvereniging bemiddelt tussen de fokkers en de aanstaande puppy-eigenaren. Meld je aan bij de NVSW, zo weet je zeker dat je een goed gesocialiseerde pup koopt waarvan de ouders aan de raskenmerken voldoen en die over een officiële stamboom beschikt.

· Klik hier voor meer informatie over de gezondheid van de Stabij en de aanschaf van een pup

Stabij’s fan ´e Twellegeaster Buorren