Actief met je hond

· Cursussen op de hondenschool

Puppy-cursus: pups vanaf 8 weken oud zijn welkom op de hondenschool, zowel voor pup als eigenaar erg leuk en leerzaam. Je steekt er veel op over de opvoeding en socialisatie van je pup. Het is aan te raden daarna verder te gaan met een cursus gehoorzaamheid, je leert er veel over hondengedrag en hoe je jouw hond moet ’lezen’. Daarna kun je naar behoefte nog diverse vervolgcursussen doen.  Hondenscholen hebben cursussen in onderstaande sporten, schapendrijven, ’Doggydance’ of ´Ringtraining´.                

· Zwemmen, fietsen

Vooral ‘s zomers is zwemmen een heerlijke bezigheid voor honden. Al jong kun je hiermee beginnen, veel honden vinden het leuk om voorwerpen uit het water te apporteren.

Zodra een hond 1 jaar oud is kun je beginnen met fietsen, het is aan te raden de afstand met interval training op te bouwen en hond niet te laten galopperen. Voor de veiligheid wordt aanbevolen een ‘Springer’ aan te schaffen, dit is een beugel onder het zadel, waardoor je beide handen aan het stuur kan houden en de hond niet voor de fiets langs kan lopen.

· Behendigheid, flyball, frisbee

Uit ervaring kan ik zeggen dat het geweldig is om met je hond aan hondensport te doen. Je krijgt een hele goede band met je hond, je bent lekker buiten bezig en spelenderwijs wordt je hond er heel gehoorzaam van.

Om blessures te voorkomen kun je het beste sporten via een gerenommeerde hondenschool. Net als bij mensen moet ook bij de honden de training geleidelijk opgebouwd worden en zijn een warming-up en cooling-down belangrijk.

· Speuren, jachttraining, detectie, hersenwerk

Honden beschikken over een enorm goeie neus en een groot aantal rassen heeft een goed jachtinstinct.

Om van deze eigenschappen gebruik te maken is het leuk om de hond te leren speuren of een jachttraining te volgen. De NVSW heeft een aparte Jachtcommissie om de jachtkwaliteiten van de Stabij te

stimuleren en behouden. Jaarlijks wordt door de KNJV (Kon. Ned. Jagersvereniging) een speciale jachtproef voor de Drentse Patrijs, Stabij– en Wetterhounen gehouden.  

 

De Stabij beschikt over een fantastische neus, deze wordt optimaal gebruikt bij detectie-werk.

Hierbij leert de hond naar een specifieke geur te zoeken zoals bijvoorbeeld tabak, koffie, anijs

of kruidnagel. Je kunt Detectie het beste vergelijken met wat drugshonden doen op een vliegveld.

De hond leert vervolgens de geur te verwijzen om aan te geven dat hij de geur gevonden heeft.

Als de hond hier bedreven is worden de zoekopdrachten steeds moeilijker.

 

Bij Hersenwerk gaat jouw hond op zoek naar iets lekkers of een speeltje in diverse materialen. Dat klinkt als een leuk spelletje maar het is zoveel meer! Hersenwerk gaat over samenwerken en verbinden tussen hond en mens. Hersenwerk geeft inzicht in gedrag, karakter en hondenlijf. Het is een middel wat je kunt inzetten bij de opvoeding van je hond.  En het is heel erg geschikt wanneer je hond door omstandigheden (ouderdom, blessure, te warm weer...) geen lichamelijke inspanning kan of mag leveren.

Het ondersteunt bij ontspanning, opbouw van concentratie, het krijgen van zelfvertrouwen en nog veel meer. Kortom: Hersenwerk is zoveel meer dan een spelletje.

Flyball is al vrij jong te beoefenen, voor Behendigheid en Frisbee moet de hond volgroeid zijn. Bij Frisbee is het bovendien belangrijk dat je zelf goed leert werpen!Alle sporten zijn in wedstrijdvorm te beoefenen.

Stabij’s fan ´e Twellegeaster Buorren

· terug

· Body-Awareness

Dit is een soort fitness voor honden. Hierbij doen honden oefeningen op speciale hulpmiddelen. De oefeningen verbeteren de balans en de coördinatie , trainen de spieren en verhogen het zelfvertrouwen. De hond kiest zelf om de stappen naar de hulpmiddelen te zetten, de training verloopt dus zonder dwang. De hond denkt

zelf na en besluit hoe ver hij wil gaan. Als hij niet meer wil, dan stopt hij. Support geven door te verleiden

met een brokje, met woorden of met lichaamstaal, dat is alles wat de eigenaar doet.

Het effect van Body Awareness is dat de hond, al doende, verder komt in zijn lichamelijke, maar ook geestelijke ontwikkeling. Goed bewegen geeft niet alleen versterkte spieren, maar ook zelfvertrouwen.

De hond gaat beter in zijn vel zitten.

Let op dat je deze training volgt bij een goed geschoolde instructeur!