Actief met je hond

· Cursussen op de hondenschool

Puppy-cursus: pups vanaf 8 weken oud zijn welkom op de hondenschool, zowel voor pup als eigenaar erg leuk en leerzaam. Je steekt er veel op over de opvoeding en socialisatie van je pup. Het is aan te raden daarna verder te gaan met een cursus gehoorzaamheid, je leert er veel over hondengedrag en hoe je jouw hond moet ’lezen’. Daarna kun je naar behoefte nog diverse vervolgcursussen doen.  Hondenscholen hebben cursussen in onderstaande sporten, schapendrijven, ’Doggydance’ of ´Ringtraining´.                

· Zwemmen, fietsen

Vooral ‘s zomers is zwemmen een heerlijke bezigheid voor honden. Al jong kun je hiermee beginnen, veel honden vinden het leuk om voorwerpen uit het water te apporteren.

Zodra een hond 1 jaar oud is kun je beginnen met fietsen, het is aan te raden de afstand met interval training op te bouwen en hond niet te laten galopperen. Voor de veiligheid wordt aanbevolen een ‘Springer’ aan te schaffen, dit is een beugel onder het zadel, waardoor je beide handen aan het stuur kan houden en de hond niet voor de fiets langs kan lopen.

· Behendigheid, flyball, frisbee

Uit ervaring kan ik zeggen dat het geweldig is om met je hond aan hondensport te doen. Je krijgt een hele goede band met je hond, je bent lekker buiten bezig en spelenderwijs wordt je hond er heel gehoorzaam van.

Om blessures te voorkomen kun je het beste sporten via een gerenommeerde hondenschool. Net als bij mensen moet ook bij de honden de training geleidelijk opgebouwd worden en zijn een warming-up en cooling-down belangrijk.

· Speuren, jachttraining

Honden beschikken over een enorm goeie neus en een groot aantal rassen heeft een goed jachtinstinct. Om van deze eigenschappen gebruik te maken is het leuk om de hond te leren speuren of een jachttraining te volgen. De NVSW heeft een aparte Jachtcommissie om de jachtkwaliteiten van de Stabij te stimuleren en behouden. Jaarlijks wordt door de KNJV (Kon. Ned. Jagersvereniging) een speciale jachtproef voor de Drentse Patrijs, Stabij– en Wetterhounen gehouden.  

Flyball is al vrij jong te beoefenen, voor Behendigheid en Frisbee moet de hond volgroeid zijn. Bij Frisbee is het bovendien belangrijk dat je zelf goed leert werpen!Alle sporten zijn in wedstrijdvorm te beoefenen.

Stabij’s fan ´e Twellegeaster Buorren

· terug